Gastcolleges met theater: Hedendaags Burgerschap, Slavernij en Jij

Dit zijn interactieve gastcolleges met PowerPoint presentatie over het Nederlandse slavernijverleden. Een belangrijk onderdeel van de colleges is een theatervoorstelling en een tyuri-contest ter afsluiting. De colleges zijn geschikt voor leerlingen van groep 7 en 8 uit het basisonderwijs.

Leerkrachten kunnen kiezen uit 2 interactieve gastcolleges met theater:

  1. Wat is slavernij, waarom was er slavernij, welke landen waren er bij betrokken, wat is de specifieke rol van Nederland, wat is de Driehoekshandel, wie belandde in slavernij en waarom, hoe verliep de oversteek, wat deden kinderen op de plantages (opvoeding, spelen, werkzaamheden, straffen, onderwijs, behuizing, voeding), hoe lang duurde de slavernij, waarom en wanneer werd het afgeschaft? Dit gastcollege gaat over de geschiedenis van de trans-Atlantische slavernij binnen de kaders van hedendaags burgerschap. De leidende vraag van dit college is: is het nuttig om vandaag de dag hier in de klas te leren over slavernij? Om in de belevingswereld van kinderen te blijven, maken we gebruik van het perspectief van kinderen in slavernij.
  2. Wat is er nog over van slavernij? Dit gastcollege voert langs zichtbare en minder zichtbare sporen van slavernij in de openbare ruimte zoals de Gouden Koets, het Paleis op de Dam, Amsterdamse pakhuizen, Zwarte Piet, producten als suiker, chocola… De leidende vraag van dit college is: is het nuttig om vandaag de dag hier in de klas te leren over slavernij? Dit gastcollege gaat over de erfenis van de trans-Atlantische slavernij binnen de kaders van burgerschap.Vast onderdeel van beide gastcolleges is een korte theatervoorstelling over de lotgevallen van een jong meisje in slavernij in Paramaribo in 1832. Dit waargebeurde verhaal is in 2010 in stripvorm uitgebracht door Aspha Bijnaar et al en wordt opgevoerd in de klas. Titel stripboek en titel theatervoorstelling is Jacquelina. Slavin van plantage Driesveld.

Vast onderdeel van beide gastcolleges is een korte theatervoorstelling over de lotgevallen van een jong meisje in slavernij in Paramaribo in 1832. Dit waargebeurde verhaal is in 2010 in stripvorm uitgebracht door Aspha Bijnaar et al en wordt opgevoerd in de klas. Titel stripboek en titel theatervoorstelling is Jacquelina. Slavin van plantage Driesveld.

Elk college eindigt met Het Grote Tyuri Contest, waarin drie leerlingen worden uitgedaagd de langste, vuigste en dus vrijpostigste tyuri te trekken. Het gehele college duurt precies 60 minuten.