Samenwerkingsproject voor Voortgezet Onderwijs
Koloniale Sporen in mijn Buurt
In elke wijk woont wel iemand die opgroeide in een van de voormalige Nederlandse koloniën. Wat is de invloed van het koloniale denken op het leven nu? Welke gebouwen, welke gerechten, welke modestijl of haardracht in jouw buurt zou er niet zijn zonder de koloniën?Koloniale Sporen in mijn Buurt
Voor het opzetten en het ontwikkelen van dit onderwijsproject zetten Minka Bos, Ardjuna Candotti en Aspha Bijnaar de hoofden bijeen.
Samen met docenten uit het Voortgezet Onderwijs krijgen leerlingen in 6 bijeenkomsten een onderwijsprogramma aangeboden waarbinnen het koloniale verleden van Nederland en haar erfenis vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. Koloniale Sporen in mijn Buurt waarvoor diverse gastdocenten worden ingezet, omvat zowel de het trans-Atlantische als het Indonesische slavernijverleden van Nederland. Dit project zet naast de gastcolleges, sterk in in op de voorbereiding op de persoonlijke ontmoeting tussen jong en oud. Aan het eind van deze colleges gaan de leerlingen namelijk ouden van dagen met een Caribische, Indonesische of Indische achtergrond interviewen over de koloniale sporen in hun levens. In workshops leren de leerlingen hoe zij daarna zelf de verhalen kunnen doorvertellen.
Dit ontmoetingsonderwijs van In mijn Buurt, waar inmiddels ruim 3000 kinderen aan deelnamen, is een nieuwe manier van leren. Niet de leerboeken staan centraal, maar het contact tussen verschillende generaties en de persoonlijke historie van mensen in de eigen buurt. Aan het eind van het programma ontvangen de leerlingen de titel Erfgoeddrager, waarmee ze beloven verantwoordelijkheid te nemen voor het verhaal van de oudere en hun buurt.
http://www.inmijnbuurt.org/thema/koloniale-sporen-in-mijn-buurt/