‘Ik denk dat ik het deze zomer weer ga doen”, zegt een vrouw van rond de vijftig tegen haar vriendin naast haar. Ze zitten aan de bar van café Kraai in de Amsterdamse Bijlmer, op haar schoot een klein langharig hondje. Het is dinsdagmiddag, ze zijn net naar de markt geweest. De vriendin knikt: „Je moet het alleen met mensen doen die je kan vertrouwen hoor. Ik doe het al jaren met collega’s en familie.”
De vrouwen hebben het over kasmoni, een informeel spaarsysteem waarbij een groep van minstens tien mensen elke maand een bedrag inlegt bij een zogenoemde kasvrouw. Elke maand krijgt een andere deelnemer de kas uitgekeerd, totdat iedereen aan de beurt is geweest. Diegene die als eerste uitgekeerd krijgt leent dus geld, de laatste in de rij spaart.
Kasmoni kwam met de komst van Surinamers naar Nederland en is nog steeds ongekend populair. „Ongeveer een op de drie Surinaamse Nederlanders doet aan kasmoni en er gaat zo’n 3,5 miljoen euro per maand in om”, stelt socioloog Aspha Bijnaar.
Bijnaar promoveerde op het spaarsysteem, dat overigens niet alleen door Surinaamse maar ook door Antilliaanse, Ethiopische, Marokkaanse, Nigeriaanse en Turkse Nederlanders wordt gebruikt, vaak onder andere, eigen benamingen.
Lees meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/04/slechte-spaarders-opgelet-a3907916
Illustratie Stella Smienk