Persbericht Gastcolleges Hedendaags Burgerschap, Slavernij en Jij

Deze maand is de aftrap van ons project Gastcolleges Hedendaags Burgerschap Slavernij en jij. Voor het 5e achtereenvolgende jaar gaat EducatieStudio met leerlingen van Groep 7 en Groep 8 in gesprek over de beladen bladzijde uit onze vaderlandse geschiedenis: wat is slavernij, wat is er nog over van slavernij? De colleges gaan terug naar de periode van slavernij, maar bespreken ook de actualiteit. Vanuit hun lessenaar voeren we de leerlingen langs zichtbare en minder zichtbare sporen van slavernij in de openbare ruimte zoals de Gouden Koets, het Paleis op de Dam, Amsterdamse pakhuizen, gebouwen van de WIC, het Museumplein, producten als suiker, chocola, tabak, katoen, kruidnagel, gerechten als pom en roti, langs fenomenen als Zwarte Piet, etnisch profileren, racisme, discriminatie en beeldvorming.

Centraal onderdeel van de colleges is een interactieve en inlevende theatervoorstelling over slavernij, verzorgd door een van de actrices EducatieStudio. We sluiten af met een tyuri-contest.

De erfenis van slavernij biedt een strategisch aanknopingspunt voor hedendaags burgerschap in deze colleges: het is bij uitstek een thema waarbinnen kan worden uitgelegd hoe gelijkheid werkt in een moderne samenleving en waar dat vandaan komt. Het verband tussen hedendaags burgerschap en slavernij is de maatschappelijke relevantie van dit project.

Het lesprogramma Gastcolleges Hedendaags Burgerschap Slavernij en jij werd ontwikkeld door EducatieStudio. Het programma zal worden uitgevoerd op scholen in Amsterdam West, Nieuw West, Oost, Zuidoost, Centrum en Noord. Met het bezoeken van meer dan 20 scholen verwachten we meer dan 1200 leerlingen van Groep 7 en Groep 8 te bereiken.

Het project loopt van oktober 2017- oktober 2018.

Tot slot: deze activiteit is (mede)mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam in het kader van het programma Gedeelde Geschiedenis, www.amsterdam.nl/gedeeldegeschiedenis, #gedeeldegeschiedenis.

Noot aan de redactie: voor aanvullende informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Aspha Bijnaar (coördinatie). Voor meer informatie verwijzen wij naar www.educatiestudio.com. Volg ons ook op Facebook.